Diş Eti Hastalıkları
Diş Eti Hastalıkları (Periodontoloji) Nedir?
Dişler hem sert hem de yumuşak dokular tarafından çevrelenmiştir. Sert dokular çene kemiklerinden yumuşak dokular ise diş etlerinden oluşur. Bu dokuların sağlığı ağız ve diş sağlığımızın korunması açısından önemlidir. Ağız ve diş sağlığımız ise genel vücut sağlığımız ile doğrudan ilişkilidir. Diş etlerinde veya çene kemiklerinde başlayan iltihaplar ilerleyerek diş kayıplarına neden olabilir. Bu nedenle diş etlerimizdeki problemlerin vakit kaybetmeden teşhis ve tedavisi önemlidir. Bu konu ile ilgilenen diş hekimliği uzmanlık alanı periodontoloji bu alanda çalışan uzman diş hekimlerine ise periodontolog adı verilir.
Periodontal Hastalıklar
Sadece diş etinde yani yumuşak dokuda meydana gelen diş iltihaplara gingivitis adı verilir. Diş etlerinde kızarıklık ve fırçalama esnasında kanama ginvitisin belirtileridir. Gingivitis tedavi edilmediğinde iltihap yumuşak dokulardan dişi çene kemiği içinde tutan alveol kemiğe ilerleyebilir. İltihap alveol kemiği de içine aldığında artık periodontitis adını alır.
Periodontal hastalıklar yapılan periodontal tedaviler ile kontrol altına alınabilirler. Ancak bu noktada tek başına diş hekiminin çabası yeterli olmaz. Hastanın da mutlaka doğru oral hijyen yöntemleri ile diş hekimine yardımcı olması tedavi başarısı açısından önemlidir. Hem gingivitis hem de periodontitis gelişiminde bakterilerin önemli bir rolü vardır. Yeterli ağız bakımının sağlanamadığı durumlarda periodontal hastalıklar kolaylıkla başlayabilir ve ilerleyebilir.
Periodontal Tedavi
Etkili bir periodontal tedavide ilk aşama doğru teşhistir. Hastadan alınan anamnez bilgileri klinik ve radyolojik muayene bulguları ile birleştirilerek tanı konur.
Peridontal sorunların en önemli nedeni yetersiz ağız hijyeni ve uzaklaştırılamayan bakteri plağıdır. Hastalığın nedeni konusunda bilinç kazandırılmış bir hastaya bilinç kazandırılması tedavinin başarısında oldukça önemlidir. Hastaya doğru ağız bakım tekniği hakkında bilgi verilmesi tedavinin ilk basamağı olmalıdır.
Yeterli bilinç düzeyi kazandırılan hastada ikinci tedavi basamağı profesyonel diş taşı temizliğidir. Dişlerin çevresinde yer alan diş taşları özel el aletleri ve ultrasonik cihazlar yardımı ile temizlenir. İlerlemiş diş eti iltihaplarında (periodontitis) lokal anestezi altında daha derin temizlik işlemleri yine uygun el aletleri yardımı ile yapılır. Bazı vakalarda tedaviye antibiyotik tedavileri ile de destek olmak gerekebilir. Antibakteriyel ağız gargaralarının kullanımı da tedaviye destek olarak tercih edilebilir. Ancak önemli bir nokta bu gargaraların uzun süre kullanılmamalarıdır. Çünkü antibakteriyel ağız gargaraları uzun süreli kullanımlarda tat duyusunda bozukluk, dişlerde renklenme, ağız florasında bozulma gibi sorunlara yol açabilirler.
Periodontal tedavinin bir diğer aşaması da cerrahi tedavilerdir. İlerlemiş periodontal problemlerde kök yüzeyinin de bakterilerden arındırılması gerekebilir. Bu durumda lokal anestezi ile ilgili bölge uyuşturulduktan sonra kök yüzeyi cerrahi olarak açılır. Uygun el aletleri ile kök yüzeyi temizlenip düzeltildikten sonra dikiş ile açılan yumuşak doku kapatılır. Tedaviyi takiben 1 hafta sonra iyileşme kontrol edilerek dikişler alınır.
Önemli Not: Flydent internet sitesinde yer alan bütün içerikler bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için lütfen hekiminize başvurun.